Tuesday, April 19, 2011

Doodle de la Google, cu Charlot

Cu o întârziere de câteva zile, vis-à-vis de care nu pot spune mai mult decât un sec mea maxima culpa, semnalez aniversarea, în data de 16 aprilie, a 122 de ani de la naşterea lui Charles Chaplin (1889). Nu că ar fi fost mai specială aniversarea de anul acesta (toate sunt la fel de speciale!) şi nici că ar fi fost prea multe lucruri de spus despre Chaplin, în plus faţă de cele deja bine cunoscute. De aceea, nici eu nu-mi propun să glosez pe marginea bio- şi filmo-grafiei lui Chaplin, vă puteţi delecta şi singuri cu ele, cu costuri extrem de mici, infinitezimale, chiar: o simplă apăsare a butonaşului de la mouse. 


Din fericire, Chaplin face parte din categoria celor care nu pot fi reduşi la un cel mai mic numitor comun, pe care ţi-l dă, în general, profesia (CINEAST, în cazul lui). Cu cât mai abitir am încerca să facem lucrul acesta, încăpăţânându-ne să ignorăm muzicianul, artistul şi, îndeobşte, celelalte valenţe empatice pe care le poseda din plin, cu atât mai mare ar fi “dezamăgirea” atunci când am fi nevoiţi să admitem, fără drept de apel, caracterul universal al lui Chaplin. El nu este doar Chaplin, este unul din cei mai mari numitori comuni ai memoriei (culturale) colective de ieri, azi şi mâine.

Ei bine, exact despre acest “Gulliver” cultural a fost vorba săptămâna trecută, când cei de la Google s-au gândit că aniversarea lui Chaplin ar putea fi o bună oportunitate de a schimba ceva în tradiţionalele, staticele doodle-uri ale companiei. Dacă nu ştiţi ce este un doodle, iată câteva exemple:





















După cum se vede, toate aceste, să le numim, dacă vreţi, “medalii comemorative”, nu sunt altceva decât nişte desene statice, deşi unele din ele sunt chiar reuşite. De săptămâna trecută, pe lista doodle-urilor de la Google s-a adăugat, însă, unul nou, constând în “imagini mişcătoare”. Cu Chaplin. De fapt, cu un personaj – el însuşi angajat al Google (Mike Dutton) – care îl interpretează pe Charlot. De remarcat, ca fapt divers, decizia inspirată a Google de a nu-şi afişa sigla în culori (un plus de respect pentru perioada filmului mut şi epoca culorilor extreme: alb şi negru). Iată filmuleţul:




Mai jos puteţi vedea şi câteva poze de pe platoul de filmare al scurt metrajului.


























0 comentarii: