Wednesday, October 5, 2011

Buster Keaton, comediantul cu "chip de piatră" - prolog

În calendarul evenimentelor importante pentru istoria filmului mut, data de 4 octombrie marchează ziua de naştere a lui Buster Keaton (1895). Aniversarea cu pricina a fost menţionată, cu surle şi trâmbiţe sau, după caz, în surdină, pe mai toate site-urile sau blogurile respectabile de film. O singură zi s-a scurs de la marcarea evenimentului şi ecourile sale par a se fi estompat în mod irefutabil, în timp ce viaţa îşi revendică brutal, dar implacabil, rutina de zi cu zi...

Buster Keaton, 1895-1966

Ei bine, "Cinema, pas cu pas" face din nou "minuni" şi transformă "ziua" Buster Keaton într-o întreagă lună aniversară. Despre ce este vorba? E simplu: pe toată durata lunii octombrie voi viziona filme ale comicului american şi vă voi ţine şi pe voi în priză, prezentând scurte rezumate, comentarii, gânduri şi, fireşte, imagini, toate cu scopul de a ţine cât mai mult flacăra aprinsă. Sunt absolut convins că pentru mulţi dintre voi va fi primul contact mai consistent cu creaţia Keaton-iană (nici măcar eu nu am reuşit să vizionez toate filmele americanului care circulă pe piaţă). Măcar din acest motiv, sper să consideraţi demersul nostru interesant.  Eu unul abia aştept să pornim la drum!


Pentru că ne pregătim bagajele pentru o călătorie cât un concediu de odihnă (aproape o lună), poate că e bine de ştiut la ce să ne aşteptăm. Vom încerca să nu ne vom rezumăm strict la lung-metrajele celebre, ci vom pătrunde, cu perseverenţă, şi în zona aflată într-un con de umbră (fiind ceva mai puţin cunoscută) a scurt metrajelor Keaton-iene. Vom face popasuri la "Sherlock Jr." (1924), "The general" (1926) sau "Steamboat Bill, Jr" (1928), dar ne vom încerca norocul şi la "One week" (1920) sau, de exemplu, "Cops" (1922). Harta pe care o am în faţă este mult mai detaliată, însă la fel ca în orice călătorie, poate e bine să nu devoalăm toate detaliile chiar de la început.


Rămâneţi alături de noi şi sunt convins că nu o să vă pară rău!

0 comentarii: